Toată lumea face curățenie și nu este nevoie să ai studii superioare pentru toată această activitate, însă unele case sunt mai curate decât altele și am observat că toate casele curate au ceva în comun. Curățenia este întreținută. Astfel, atunci când planificăm curățenia săptămânală, vom aloca mai puțin timp, iar rezultatele vor fi vizibile pentru o perioadă îndelungată.
Iată o listă cu cele mai practice obiceiuri pentru a te bucura de o bucătărie impecabilă:
1. Spală vasele după fiecare masă.
Este o regulă pe care am învățat-o de la o prietenă, care avea mereu casa curată și ordonată.
Ce am observat și învățat de la ea?
- Spăla farfuriile, paharele și toate tacâmurile folosite, după fiecare masă. Deși pare o treabă absolut banală, recurgând la acest obicei vei utiliza mai puțin detergent de vase sau mai puțin degresant, deoarece mâncarea nu se va usca pe vase.
- Mai mult, vei face și economie de apă, deoarece nu trebuie să irosești apa pentru a înmuia mâncarea ce deja s-a uscat pe tacâmurile și farfuriile folosite.
- Vei înlătura mirosurile neplăcute din bucătăria ta. Cu toții știm că în bucătărie, în general, temperaturile sunt mai mari și un vas lăsat murdar va căpăta un miros neplăcut dacă a stat o zi nespălat în chiuvetă.
- Un alt avantaj de luat în calcul pentru a-ți forma acest obicei, este acela că spălând farfuriile și paharele după fiecare masă, nu vor mai rămâne resturi de mâncare și nu vei încuraja apariția gândacilor de bucătărie. Această regulă chiar funcționează dacă ai acest obiectiv, deoarece gândacii de bucătărie stau unde găsesc provizii.
- În plus, dacă în chiuveta din bucătăria ta nu zac mormane de vase nespălate, ea va arăta mai curată, chiar dacă neglijezi alte aspecte ce țin de curățenia în bucătărie.
- Un alt motiv pentru care te încurajezi să speli vasele după fiecare masă este că în acest mod, aloci de mai multe ori câte 5 minute, în loc să aloci 1 oră și ceva. Dacă ai o familie numeroasă, îi poți chiar încuraja pe toți cei din familia ta să își spele tacâmurile utilizate. Așa vei ajunge să ai mai puțin de lucru și fiecare membru al familiei tale va fi învățat să fie mai ordonat și mai atent la menținerea curățeniei.
2. Dacă ți-a sărit un strop de mâncare pe plită, curăță-l imediat
Este o regulă pe care o practic mai ales după ce am petrecut ore în șir să degresez plita. Chiar dacă utilizezi un degresant profesionist pentru cuptor și plită / aragaz, este mult mai simplu să înlături stropii recent căzuți pe plită, decât pe cei care s-au uscat deja.
Practic. este același principiu descris mai sus. De cele mai multe ori, respectând această regulă, vei vedea că nu este nevoie nici să utilizezi un degresant pentru plită, ci poți utiliza un simplu detergent lichid pentru vase.
Motivele pentru care merită să recurgi la această regulă sunt cele enumerate mai sus. În plus, recomand menținerea curățeniei, deoarece în acest fel nu va fi necesar să utilizezi bureți abrazivi pentru a înlătura grăsimea uscată, ci vei îndepărta totul cu un minim de apă și detergent. Acest obicei, este așadar și o modalitate simplă de a-ți întreține plita, dar și mobila de bucătărie.
3. Dacă ți-a căzut mâncare sau resturi de legume pe gresia din bucătărie, ridică și șterge imediat
Durează mai puțin să faci asta, chiar dacă ești ocupată. Decât să înlături mizeria produsă de alimentele căzute pe jos și neridicate. Dacă ai un copil care va veni în bucătărie după tine, fie va călca pe alimentele respective și le va duce prin toată casa, fie - dacă este mai mic - va băga în gură resturile găsite pe jos. Nu mai repet faptul că este un obicei care te scutește de apariția gândacilor de bucătărie.
4. Mătură după ce ai terminat de pregătit mâncarea și spală spațiile care s-au murdărit
Este un obicei care te ajută să ai toată casa curată, nu doar bucătăria, deoarece orice rest căzut pe jos și nemăturat sau neaspirat va fi luat pe picioare și dus și în alte încăperi din casa ta.
Bucătăria este locul unde se murdărește cel mai repede și este cel mai greu de întreținut. Nu vorbim doar de praf-ul care pătrunde de afară, ci și de urme de grăsime, urme dificil de îndepărtat. Mai vorbim și de faptul că grăsimea de pe plită se usucă repede, atunci când gătești.
5. Utilizează soluții potrivite pentru curățarea și degresarea bucătăriei
Alegerea degresanților pentru aragaz și cuptor potriviți este un principiu de care trebuie să ținem cont, mai ales când nu reușim să ne ținem de regulile de mai sus. Așa cum am mai spus, grăsimea uscată este mult mai dificil de îndepărtat. Tocmai de aceea, unei gospodine îi prinde bine să aleagă soluții eficiente de curățare și igienizare a bucătăriei.
Recomandări practice pentru a menține curățenia în bucătărie
Curățenia în bucătărie nu este doar o necesitate, ci și un prilej de a ne contura un mediu sănătos și plăcut. Având o bucătărie curată și ordonat, ne motivează să petrece mai mult timp aici și să pregătim mâncăruri delicioase pentru familie și prieteni.
Fă-ți un kit de curățenie cu produse de calitate
Alege detergenți și soluții de curățare de calitate, care nu doar curăță eficient, dar protejează și suprafețele pe care sunt folosiți. Un degresant bun va facilita îndepărtarea grăsimii și murdăriei, iar un detergent potrivit pentru vase va face spălarea acestora o activitate mult mai plăcută.
Curăță și dezinfectează blaturile de bucătărie în mod regulat
Un alt aspect pe care îl poți încorpora în rutina ta de curățenie este curățarea regulată a blaturilor de bucătărie cu ajutorul unor soluții profesionale. Aceasta nu numai că va preveni apariția germenilor, dar va lăsa și un miros proaspăt și plăcut în întreaga bucătărie.
Menține ordinea în bucătărie
Un bucătar organizat este un bucătar fericit. Menținerea unui sistem de organizare eficient, cu totul la îndemână, poate reduce timpul petrecut în bucătărie și te poate ajuta să menții curățenia pe termen lung.
Evită acumularea obiectelor inutile
Cu toții avem tendința de a aduna obiecte, care nu ne servesc în mod direct în bucătărie. Adunăm recipiente vechi, la ustensile pe care nu le folosim. Toate acestea pot îngreuna procesul curățeniei și întreținerea ei. Realizează periodic o revizie a obiectelor din bucătărie și elimină obiectele care nu îți sunt utile.
Încurajează implicarea tuturor membrilor familiei
Curățenia în bucătărie nu trebuie să fie o sarcină exclusivă a unei singure persoane. Încurajează toți membrii familiei să contribuie, stabilind reguli clare și împărțind responsabilitățile.
Respectând aceste reguli simple, vei descoperi că menținerea curățeniei în bucătărie poate deveni nu doar simplă, ci și plăcută. Acordă atenție detaliilor și încearcă să previi murdăria înainte de a se acumula.
Nu uita, o bucătărie curată este semnul unei vieți împlinite și fericite. Găsește produsele potrivite pentru tine în magazinul nostru și începe acum transformarea casei tale!